Nattokinaza

Nattokinaza – jest to enzym fibrynolityczny występujący w natto – tradycyjnej japońskiej potrawie. Produkowany jest przez Bacillus subtilis podczas procesu fermentacji, który przekształca gotowane ziarna soi w natto.

Podczas procesu fermentacji enzymy wytwarzane przez występujące w soi pożyteczne bakterie i inne drobnoustroje, rozkładają węglowodany złożone. Proces ten powoduje, że białka stają się łatwiej strawne i przyswajalne przez organizm.

Ponadto fermentacja przekształca minerały takie jak wapń, żelazo, magnez, potas selen, miedź, cynk w formę bardziej rozpuszczalną i biodostępną dla organizmu. Warto podkreślić, że soja fermentowana jest innym produktem, dostarczającym organizmowi zupełnie innych składników odżywczych, niż soja niefermentowana.

Samemu enzymowi (nattokinazie) przypisuje się działanie trombolityczne, czyli zapobiegające tworzeniu się skrzepów krwi.

Działanie to wynika z trzech właściwości tego enzymu:
– bezpośredniego rozkładu fibryn,
– aktywowania substancji sprzyjających ich degradacji,
– inaktywacji substancji hamujących ich niszczenie.

Stąd też nattokinaza jest suplementem zalecanym w głównej mierze osobom borykającym się z problemami układu krwionośnego.