Sulforafan

Sulforafan – jest to bogaty w siarkę związek organiczny z grupy izotiocyjanianów. Sulforafan jest związkiem pochodzenia naturalnego, który występuje w niektórych warzywach kapustnych. Największe jego stężenie jest zdecydowanie w kiełkach oraz brokułach, a także kapuście. 

Sulforafan ceniony jest przede wszystkim ze względu na swoje właściwości chroniące przed zmianami nowotworowymi. Zawdzięcza to swojej zdolności do powstrzymywania wszelkich zmian mutacyjnych, również tych, które powodują powstawanie komórek nowotworowych w różnych częściach organizmu.

Związek ten zwalcza także stany zapalne oraz stres oksydacyjny. Przyjmowanie sulforafanu zwiększa również poziom glutationu, który jest niewielkim peptydem wchodzącym w skład pierwszej linii obrony przed wolnymi rodnikami.

Co więcej, spożywanie kiełków brokułów może obniżyć poziom cholesterolu. Znacznie mniej znaną właściwością sulforafanu jest jego wpływ na bakterię odpowiedzialną za wrzody żołądka – Helicobacter pylori.