Omega 3

Omega-3 – kwasy omega-3 stanowią budulec ludzkich komórek. Dzięki nim błona komórkowa funkcjonuje lepiej, usprawniając wszystkie procesy życiowe.

Kwasy Omega-3 należą do grupy niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), a konkretnie do wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.

Do kwasów Omega-3 zaliczamy: kwas linolenowy (ALA), kwas eikozapentaenowy (EPA) oraz kwas dokozaheksaenowy (DHA).

Kwasy Omega-3 i ich właściwości:

  • są składnikiem błon komórkowych,
  • biorą udział w syntezie hormonów,
  • pozytywnie wpływają na rozwój mózgu i układu nerwowego,
  • mają działanie przeciwzapalne,
  • utrzymują prawidłowe stężenie cholesterolu we krwi,
  • normalizują ciśnienie tętnicze,
  • wspomagają funkcje serca,
  • wzmacniają naczynia krwionośne.