Omega 3
Omega-3 – kwasy omega-3 stanowią budulec ludzkich komórek. Dzięki nim błona komórkowa funkcjonuje lepiej, usprawniając wszystkie procesy życiowe.
Kwasy Omega-3 należą do grupy niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), a konkretnie do wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.
Do kwasów Omega-3 zaliczamy: kwas linolenowy (ALA), kwas eikozapentaenowy (EPA) oraz kwas dokozaheksaenowy (DHA).
Kwasy Omega-3 i ich właściwości:
- są składnikiem błon komórkowych,
- biorą udział w syntezie hormonów,
- pozytywnie wpływają na rozwój mózgu i układu nerwowego,
- mają działanie przeciwzapalne,
- utrzymują prawidłowe stężenie cholesterolu we krwi,
- normalizują ciśnienie tętnicze,
- wspomagają funkcje serca,
- wzmacniają naczynia krwionośne.