Dietetyka

ZEAKSANTYNA

Zeaksantyna to związek organiczny, bez którego niemożliwe byłoby wyraźne widzenie. Naturalnie występuje tylko w roślinach. Zeaksantyna budową i swoim działaniem jest bardzo podobna do luteiny, dla której jest bliźniaczym związkiem chemicznym (izomerem).

Zeaksantyna należy do ksantofili, czyli substancji pochodzenia roślinnego, które odpowiadają za barwienie kwiatów, owoców czy warzyw.

Zarówno zeaksantyna, jak i luteina znajdują się w siatkówce oka. Zeaksantynę można również znaleźć, choć nie w takich ilościach jak w plamce żółtej, w soczewce oka.

Jej główne zadania to: chronić oczy przed działaniem promieni ultrafioletowych (stanowi wtedy swego rodzaju filtr) oraz – działać przeciwutleniająco.

Działanie zeaksantyny sprawia, że jest ona naturalnym filtrem dla oczu, który chroni je przed promieniowaniem UVA, UVB i UVC.

Gdzie występuje zeaksantyna?

Oto lista warzyw i owoców, które stanowią bogate, naturalne źródła zeaksantyny:

  • sałata
  • brokuły
  • jarmuż
  • szpinak
  • arbuz
  • zielony groszek
  • kukurydza
  • dynia
  • cukinia ze skórką
  • żółtko
  • papaja
  • jagody goi
  • papryka pomarańczowa i czerwona
  • rukola

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.