Dietetyka

ENTEROGASTRON

Enterogastronnależy do grupy hormonów peptydowych (białkowych), które spełniają funkcje regulacyjne w organizmie człowieka. Wśród tych hormonów można wymienić: insulinę, oksytocynę, sekretynę oraz glukagon. Enterogastron wydzielany jest przez błonę śluzową dwunastnicy pod wpływem zetknięcia się z nią tłuszczów pokarmowych.

Hamuje wydzielanie soku żołądkowego (głównie kwasu solnego) i zwalnia perystaltykę żołądka, przyśpiesza i ułatwia gojenie się owrzodzeń przewodu pokarmowego.

Zarówno nadkwasota żołądka, jak i jego niedokwasota związane są bezpośrednio z zaburzeniami w produkcji enterogastronu, który odpowiada za produkcję soków żołądkowych. Duży wpływ na prawidłowy poziom tych soków ma dieta, która powinna być bogata w mięso, ryby, warzywa oraz jajka. Do nadkwasoty żołądka mogą przyczyniać się negatywne emocje, odruchy nerwowe, żucie gumy i ssanie cukierków, a także przyjmowanie niektórych leków, m.in. aspiryny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.