Dietetyka,  Suplementacja

INULINA

INULINA – to substancja uznawana za naturalny probiotyk. Zaliczana do błonnika rozpuszczalnego, produkowana jest głównie przez rośliny z rodziny astrowatych. Naturalnie występuje też w warzywach i owocach takich jak: cykoria, por, szparagi, cebula, karczochy, banany, a także w niektórych zbożach.

Inulina stymuluje wzrost korzystnej mikroflory jelit, poprawiając odporność organizmu. Obniża poziom cholesterolu, działa hipoglikemicznie, zwiększa wchłanianie wapnia, zmniejsza indeks glikemiczny produktów, do których jest dodawana, a także spowalnia proces przyswajania cukru z pożywienia do krwi.

W aptekach i sklepach zielarskich czy ze zdrową żywnością, można kupić inulinę w postaci proszku, natomiast inulina z cykorii i innych roślin dostępna jest także w kapsułkach bądź tabletkach.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.