JOHIMBINA
Johimbina – jest naturalnym alkaloidem. To substancja pozyskiwana z liści i kory drzewa z gatunku johimbina lekarska, która rośnie na terenach Afryki. Głównym jej eksporterem jest Kamerun, na terenie którego znajduje się najwięcej drzew tego gatunku.
Johimbine zakupić można w postaci chlorowodorku johimbiny (Johimbina HCL) w aptekach oraz punktach zajmujących się sprzedażą suplementów diety.
Johimbina:
- zwiększa uwalnianie noradrenaliny (pobudzenie części autonomicznego układu nerwowego odpowiedzialnego za wzrost tętna, siłę skurczu mięśnia sercowego, mobilizację energii oraz rozszerzenie naczyń krwionośnych),
- stymuluje termogenezę, czyli produkcję ciepła,
- blokuje receptory alfa-2-adrenergiczne (co powoduje wzmożony proces lipolizy, czyli rozkładu tkanki tłuszczowej).
Środek, dzięki swym właściwościom znalazł zastosowanie w spalaczach tłuszczu i suplementach diety.
Poprzedni
LIPIDOGRAM
Nowsze