Dietetyka

LIKOPEN

Likopen – to organiczny związek chemiczny należący do grupy barwników zwanych karotenoidami, czyli żółtych, pomarańczowych bądź czerwonych związków, biorących udział w procesie fotosyntezy. Karotenoidy chronią również komórki oraz tkanki roślin przed uszkodzeniami spowodowanymi światłem. To także naturalne przeciwutleniacze neutralizujące wolne rodniki.

Do karotenoidów należą również prekursory witaminy A. Przykładami najlepiej poznanych karotenoidów są: beta-karoten, luteina, zeaksantyna

Likopen a działanie przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne oraz przeciwbakteryjne. Niezwykle istotną właściwością likopenu jest ograniczanie ilości szkodliwych wolnych rodników w organizmie.

Wpływa on pozytywnie na funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego. Poprawia funkcjonowanie śródbłonka oraz powoduje rozszerzenie naczyń krwionośnych, zmniejszając tym samym ryzyko udaru lub zawału.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.