DIOKSYNY
Dioksyny – pod tą nazwą kryją się silnie trujące chemiczne związki należące do rodzaju chlorowanych węglowodorów aromatycznych.
Ponad 90% dioksyn przenika do organizmu wraz z żywnością, którą spożywamy. Trujące dioksyny z łatwością przedostają się do produktów uprawy rolnej czy do tkanek hodowlanych zwierząt.
Szkodliwe związku ulatniają się do powietrza także podczas zwykłego pieczenia mięsa na grillu z rozpalonym przez podpałkę brykietem. Dioksyny bardzo łatwo rozpuszczają się w tłuszczach, za to są bardzo słabo rozpuszczalne w wodzie. W większości spożywanych przez nas pokarmów znajdują się szkodliwe dioksyny, jednakże najwięcej jest ich w mięsie i innych produktach odzwierzęcych, jak np. mleko, jaja czy sery.
Dioksyny mogą być również bezpośrednią przyczyną chorób układu krążenia i zaburzeń układu oddechowego, a nawet podejrzewa się je o powodowanie zachorowań na cukrzycę.