Dietetyka

Bacillus coagulans

Bacillus coagulans – jest to szczep bakterii, który pochodzi z rodziny Bacillaceae. Jest to gatunek bakterii wytwarzający kwas mlekowy wyizolowany.

Występuje naturalnie w środowisku i może być wykorzystywany w produkcji żywności, w szczególności, do produkcji jogurtu i innych produktów nabiałowych. Szeroko stosowany w przemyśle spożywczym jako surowiec do produkcji żywności i produktów farmaceutycznych. Jako szczep probiotyczny, Bacillus coagulans jest również używany do leczenia i zapobiegania zaburzeniom trawiennym.

Rodzaj bakterii Bacillus charakteryzuje się zdolnością do wytwarzania endospor (formy spoczynkowe) co pozwala im przetrwać ciężkie warunki środowiskowe.

Bacillus coagulans nie dosyć, że dzięki tworzeniu endospor jest szczepem odpornym na niekorzystne działanie kwasu solnego żołądka, przez co jego aktywność w jelitach jest wyższa, to dodatkowo jego obecność w układzie jelitowym, zwiększa poziom biodostępności aminokwasów z białek roślinnych m. in. grochu, soi i ryżu, w górnym odcinku przewodu pokarmowego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.