Ryboflawina
Ryboflawina – innymi słowy witamina B2, to związek chemiczny, który wchodzi w skład koenzymów, które z kolei utleniają komórki. Ryboflawina uczestniczy w procesie przemiany węglowodanów, tłuszczu oraz białka, a także dostarcza energii w procesie oddychania.
Ryboflawina jest niezbędna dla prawidłowego widzenia, wspomaga pracę błon śluzowych, dróg oddechowych, śluzówki przewodu pokarmowego oraz nabłonka naczyń krwionośnych i skóry.
Ludzki organizm wchłania witaminę B2 razem z pożywieniem. Witamina B2 występuje w wieku produktach spożywczych jak w chociażby mięsie drobiowym, wieprzowym i wątróbce. Inne źródła ryboflawiny to:
- ziemniaki,
- suche nasiona roślin strączkowych, czyli groch, fasola i soja,
- produkty zbożowe,
- mleko i przetwory mleczne, np. jogurty, kefir, sery,
- jaja,
- banany,
- truskawki,
- migdały, orzechy włoskie,
- nasiona: słonecznika, dyni, sezamu.
Poprzedni
Profil oporu
Nowsze