Dietetyka

Ryboflawina

Ryboflawina – innymi słowy witamina B2, to związek chemiczny, który wchodzi w skład koenzymów, które z kolei utleniają komórki. Ryboflawina uczestniczy w procesie przemiany węglowodanów, tłuszczu oraz białka, a także dostarcza energii w procesie oddychania.

Ryboflawina jest niezbędna dla prawidłowego widzenia, wspomaga pracę błon śluzowych, dróg oddechowych, śluzówki przewodu pokarmowego oraz nabłonka naczyń krwionośnych i skóry.

Ludzki organizm wchłania witaminę B2 razem z pożywieniem. Witamina B2 występuje w wieku produktach spożywczych jak w chociażby mięsie drobiowym, wieprzowym i wątróbce. Inne źródła ryboflawiny to:

  • ziemniaki,
  • suche nasiona roślin strączkowych, czyli groch, fasola i soja,
  • produkty zbożowe,
  • mleko i przetwory mleczne, np. jogurty, kefir, sery,
  • jaja,
  • banany,
  • truskawki,
  • migdały, orzechy włoskie,
  • nasiona: słonecznika, dyni, sezamu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.