BETA-GLUKAN
Beta-glukan – stanowi jedną z części składowych błonnika pokarmowego. Jest on rozpuszczalny oraz należy do probiotyków. Znaleźć możemy go w ścianach komórkowych drożdży, grzybów oraz zbóż.
Beta-glukan znajduje zastosowanie nie tylko jako składnik spożywczy, ale również obecny jest w preparatach leczniczych i pielęgnacyjnych.
W sposób dobroczynny wpływa na organizm:
- posiada właściwości antybakteryjne,
- poprawia kondycję skóry poprzez poprawę gospodarki hydrolipidowej,
- wzmacnia odporność organizmu,
- redukuje zły cholesterol,
- obniża poziom cukru we krwi,
- moduluje mikroflorę jelitową.
Dodatkowo, błonnik na długo zapewnia uczucie sytości, co sprzyja osobom będącym na diecie odchudzającej.
Ważne jest to, aby stosować beta-glukan regularnie – tylko wtedy osiągnąć możemy zadowalające korzyści.
Poprzedni
NAC
Nowsze