Dietetyka

BETA-KAROTEN

Beta-karoten – to związek należący do grupy karotenoidów (pomarańczowe, czerwone i żółte barwniki roślinne). To z niego wytwarzana jest witamina A, przez co nazywany jest jej prowitaminą. Beta-karoten odkłada się w skórze, w której to rozpoczyna się produkcja melaniny, czyli naturalnego pigmentu skóry człowieka.

Beta-karoten znany jest ze swoich właściwości wspomagających opalanie i utrzymanie opalenizny na skórze. Jest także naturalnym filtrem przeciwsłonecznym dla naszej skóry. Prowitamina A chroni skórę przed przebarwieniami powstałymi w wyniku ekspozycji na słońce.

Ponadto, ma również działanie antyoksydacyjne, co przyczynia się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia choroby nowotworowej lub zahamowania jej rozwoju.

Beta karoten dostępny jest w wielu owocach i warzywach takich jak: marchewka, jarmuż, czerwona i żółta papryka, pomidory, pomarańcze, szpinak, natka pietruszki – stąd jego suplementacja nie jest konieczna.

Beta-karoten suplementujemy w momencie, gdy dochodzi do niedoborów witaminy A w organizmie, co może doprowadzić do suchej skóry, wypadających i zniszczonych włosów, trądziku, kurzej ślepoty, wysychania oka. 

Warto pokusić się o suplementację również w okresie przedwakacyjnym – beta-karoten będzie chronił przed szybszym starzeniem się skóry oraz wystąpieniem przebarwień, a dodatkowo wzmocni i przedłuży efekty opalania.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.