Dietetyka

DIETA SIRT

Dieta SIRT – opracowana została przez Aidana Gogginsa oraz Glena Mattena – naukowców z Surrey w Anglii. Pierwszy raz opisali ją w 2016 roku w książce o tytule „The SirtFood Diet”. 

Dieta ta polega na ograniczeniu kalorii w połączeniu ze spożywaniem zielonych koktajli, bogatych w aktywatory sirtuin. 

W tej diecie ważniejsze są produkty, które należy włączyć do swojego codziennego jadłospisu, aniżeli te, które trzeba wykluczyć.

Jednak na pierwszym etapie wyeliminować należy produkty przetworzone (fast food, instant) oraz bazujące na białej mące.

Skuteczność diety sirt wynika z wysokiej zawartości sirtuin, czyli enzymów regulujących tempo starzenia się organizmu, co ma bezpośredni wpływ na długość życia i aktywację genów długowieczności. 

Dieta SIRT bazuje na produktach, które pobudzają wytwarzanie białek Sir. Jest ich około 20 i należą do nich jarmuż, rukola, lubczyk, natka pietruszki, seler naciowy, czerwona cebula, czerwona cykoria, kasza gryczana, kurkuma, papryczka chili, kapary, soja, oliwa z oliwek, kawa, kakao, orzechy włoskie, gorzka czekolada, zielona herbata Matcha, czerwone wino, truskawki, daktyle, borówki. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.