Dietetyka

KETO, DIETA KETOGENICZNA

KETO, DIETA KETOGENICZNA Dieta ketogeniczna (ketogenna) to dieta wysokotłuszczowa i niskowęglowodanowa.

Ketogeneza to proces, w którym kwasy tłuszczowe są przekształcane w alternatywne źródło energii. Dieta ketogeniczna jest sposobem odżywiania się, który polega na ograniczeniu ilości węglowodanów do niezbędnego minimum. Dzięki temu u osób ją stosujących głównym źródłem energii dla organizmu są tłuszcze (a nie glukoza). Prowadzi to do rozwinięcia się stanu ketozy, czyli zwiększenia poziomu ciał ketonowych*.

Dietę ketogeniczną można stosować w dwóch wariantach:

  • spożycie tłuszczów w stosunku 3:1 -3 gramy tłuszczów na 1 gram białka i węglowodanów,
  • spożycie tłuszczów stosunku 4:1 – 4 gramy tłuszczów na 1 gram białka i węglowodanów.

*Ciała ketonowe to grupa organicznych związków chemicznych będących pośrednimi metabolitami tłuszczów. Wytwarzane są w wątrobie podczas niskiego poziomu lub braku spożycia węglowodanów.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.