Dietetyka

HIPERINSULINEMIA

HIPERINSULINEMIA – (hiperinsulinizm) to stan charakteryzujący się podwyższonym poziomem insuliny we krwi, a jego następstwem jest insulinooporność. Nadmiar insuliny we krwi wywołuje stan hipoglikemii [odnośnik do def. Hipoglikemia]. Dzieje się tak, kiedy trzustka stymulowana jest do nadmiernego produkowania insuliny, a tkanki są oporne na jej działanie.

Hiperinsulinemię zaobserwować można w stanach przedcukrzycowych, które poprzedzają cukrzycę typu 2.

Objawy spowodowane podwyższonym poziomem insuliny to:

– osłabienie,

– bóle głowy,

– uczucie głodu,

– potliwość,

– skurcze mięśni,

– nadmierna senność po posiłku,

– uczucie zimna,

– przybieranie masy ciała (najczęściej w okolicy brzucha).

Co powoduje niekontrolowane wyrzuty insuliny? Wpływ na to może mieć nieprawidłowa dieta oraz brak regularnej aktywności fizycznej, a także spożywanie pokarmów o wysokim indeksie glikemicznym.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.