Dietetyka

KWAS DHA

Kwas DHA –  czyli kwas dokozaheksaenowy, należy do grupy kwasów tłuszczowych omega-3. Niezbędny jest na każdym etapie życia człowieka, a szczególnie w czasie rozwoju płodowego.

Kwas DHA znajduje się w dużej ilości w obrębie błon komórkowych. Wywiera istotny wpływ na ich ogólną strukturę, elastyczność i płynność. Skład tłuszczów jest znaczący dla całego organizmy, a szczególnie dla OUN (ośrodkowego układu nerwowego).

DHA działa ochronnie przeciwko tzw. stresowi oksydacyjnemu neuronów. Kwasy omega-3, a więc także i DHA działają korzystnie również na gospodarkę lipidową. Obniżają poziom złego cholesterolu we krwi (głównie z frakcji LDL), a podnoszą stężenie „dobrego cholesterolu” (HDL). Kwas DHA zmniejsza również napięcie ścian naczyń krwionośnych, co powoduje obniżenie ciśnienia tętniczego krwi.  

Otóż jego najlepszym źródłem są tłuste ryby morskie, niektóre słodkowodne oraz owoce morza. Kwas DHA jest między innymi w takich produktach jak:

  • łosoś atlantycki, 
  • dorsz atlantycki,
  • tuńczyk,
  • śledź, 
  • makrela, 
  • halibut,
  • sardynki,
  • pstrąg.

DHA występuje także  w orzechach, algach, tofu, olejach roślinnych np. lnianym, sojowym i rzepakowym, a także w siemieniu lnianym. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.