Dietetyka

KWAS LIPONOWY

Kwas liponowy – znany też jako kwas alfa-liponowy, wytwarzany jest zarówno przez rośliny jak i zwierzęta. Gromadzi się w mitochondriach komórek, gdzie odgrywa ważną rolę w metabolizmie.

Ludzki organizm wytwarza ilość kwasu liponowego wystarczającą na potrzeby mitochondriów. Jednak związek ten stosowany jako suplement diety wykazuje dodatkowe właściwości, które mogą być niezwiązane z funkcją w mitochondriach.

Dla kogo zatem kwas liponowy?

Kwas alfa-liponowy ma wszechstronne zastosowanie. Do wielu z nich można zaliczyć korzystne działanie w leczeniu:

  • Cukrzycy,
  • Miażdżycy,
  • Chorób wątroby,
  • Spowalnianiu procesów starzenia.

Używany jest też przez sportowców, ponieważ ułatwia odchudzanie, wspomaga pracę serca i poprawia zdolności wysiłkowe.

Jest związkiem o bardzo silnych właściwościach antyoksydacyjnych. Kwas ten obniża stężenie lipidów we krwi, zwiększa zapas glikogenu w wątrobie, ale także wpływa na procesy regeneracji uszkodzonych struktur DNA i protein.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.