Dietetyka

JAGODY GOJI

Jagody Goji – należą do tak zwanych superfoods. Są to owoce pochodzące z rejonów Azji, a dokładnie Chin. Obecnie uprawiane są także w innych krajach świata, w tym w  Polsce.

Jagody Goji zakupić można w postaci suszonych owoców bądź soku.

Goji mają cenne właściwości odżywcze, a w ich skład wchodzą witaminy B1, B2, B6, E, C, aminokwasy, makroelementy (m.in.: cynk, wapń, żelazo, fosfor), a także inne składniki o działaniu prozdrowotnym jak zeaksantyna czy fizalina.

Na podstawie dostępnych badań na zwierzętach wynika, iż jagody goji pomagają obniżać poziom cukru we krwi, co może być pomocne dla osób zmagających się z cukrzycą. Obniżają oraz regulują poziom cholesterolu we krwi, wpływają na wzrost ilości białych krwinek, obniżają ciśnienie krwi, łagodzą objawy menopauzy, działają pozytywnie na libido i sprawność seksualną oraz mają zastosowanie w procesie odchudzania – przyspieszają metabolizm, poprawiają pracę jelit, oczyszczają organizm z toksyn.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.