Suplementacja

L-KARNITYNA

L-Karnityna karnityna to  aminokwas, który w największych ilościach występuje w mięśniach. Litery przed jego nazwą oznaczają dwa różne izomery, mianowicie L i D. W przemyśle farmaceutycznym mówi się wyłącznie o L-karnitynie z uwagi na to, że jedynie izomer L jest aktywny biologicznie,

czyli może być z powodzeniem składnikiem suplementów diety.

Karnityna jest aminokwasem dostępnym głównie ze źródeł zwierzęcych, jej znikome ilości można znaleźć w produktach zbożowych, takich jak:

  • pieczywo pełnoziarniste,
  • warzywa.

Jednakże, ilość zgromadzonej w tych produktach karnityny, nie jest w stanie zbilansować dziennych potrzeb osób aktywnych.

Wśród źródeł zwierzęcych bogatych w L-karnitynę warto wymienić:

  • wołowinę,
  • pełne mleko,
  • dorsza,
  • drób,
  • ser cheddar.

Główne korzyści wynikające ze stosowania karnityny

  • Wydajniejszy proces lipolizy (rozkładu tłuszczu),
  • Podniesienie wytrzymałości u sportowców,
  • Regulacja poziomu cukru we krwi,
  • Zapobieganie nadmiernym uszkodzeniom mięśni,
  • Obniża ciśnienie krwi oraz poprawia insulinowrażliwość u osób ze zwiększonym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych,
  • Obniża objawy związane z nadczynnością tarczycy,
  • Wywiera pozytywny wpływ na funkcje poznawcze,
  • Korzystny wpływ na poziom testosteronu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.