L-KARNITYNA
L-Karnityna – karnityna to aminokwas, który w największych ilościach występuje w mięśniach. Litery przed jego nazwą oznaczają dwa różne izomery, mianowicie L i D. W przemyśle farmaceutycznym mówi się wyłącznie o L-karnitynie z uwagi na to, że jedynie izomer L jest aktywny biologicznie,
czyli może być z powodzeniem składnikiem suplementów diety.
Karnityna jest aminokwasem dostępnym głównie ze źródeł zwierzęcych, jej znikome ilości można znaleźć w produktach zbożowych, takich jak:
- pieczywo pełnoziarniste,
- warzywa.
Jednakże, ilość zgromadzonej w tych produktach karnityny, nie jest w stanie zbilansować dziennych potrzeb osób aktywnych.
Wśród źródeł zwierzęcych bogatych w L-karnitynę warto wymienić:
- wołowinę,
- pełne mleko,
- dorsza,
- drób,
- ser cheddar.
Główne korzyści wynikające ze stosowania karnityny
- Wydajniejszy proces lipolizy (rozkładu tłuszczu),
- Podniesienie wytrzymałości u sportowców,
- Regulacja poziomu cukru we krwi,
- Zapobieganie nadmiernym uszkodzeniom mięśni,
- Obniża ciśnienie krwi oraz poprawia insulinowrażliwość u osób ze zwiększonym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych,
- Obniża objawy związane z nadczynnością tarczycy,
- Wywiera pozytywny wpływ na funkcje poznawcze,
- Korzystny wpływ na poziom testosteronu.
Poprzedni
STREET WORKUT
Nowsze