Dietetyka

LEKTYNY

Lektyny – są to białka roślinne bądź glikoproteiny, wiążące cukry, co sprawia, że Biorą udział w wielu interakcjach zachodzących między komórkami. Występują przede wszystkim w owocach, warzywach, orzechach i zbożach. W małej ilości nie powinny być toksyczne, jednak należy uważać na ich nadmierne spożywanie, ponieważ mają toksyczne działanie i mogą powodować zaburzenia układu autoimmunologiczego.

Najwięcej lektyn znajduje się w produktach surowych i nieoczyszczonych. Dlatego tak ważne jest mycie i wstępne gotowanie warzyw przed spożyciem.

Jeden z rodzajów lektyn – fazeina – wpływa negatywnie także na układ trawienny, uszkadzając komórki dwunastnicy i jelita cienkiego, a także uszkadza naturalną florę jelitową.

  • Lektyny u ludzi i zwierząt wykazują zdolność do:
  • aglutynacji erytrocytów,
  • aglutynacji komórek nowotworowych,
  • tworzenia zmian w limfocytach,
  • niszczenia enterocytów nabłonka dwunastnicy i jelita czczego,
  • obniżenia aktywności enzymów proteolitycznych,
  • tworzenia zmian morfologicznych w organach ludzkich takich jak na przykład nerki,
  • zaburzania trzustkowego wydzielania i syntezy insuliny,
  • znacznej redukcji rozmiarów grasicy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.