LEKTYNY
Lektyny – są to białka roślinne bądź glikoproteiny, wiążące cukry, co sprawia, że Biorą udział w wielu interakcjach zachodzących między komórkami. Występują przede wszystkim w owocach, warzywach, orzechach i zbożach. W małej ilości nie powinny być toksyczne, jednak należy uważać na ich nadmierne spożywanie, ponieważ mają toksyczne działanie i mogą powodować zaburzenia układu autoimmunologiczego.
Najwięcej lektyn znajduje się w produktach surowych i nieoczyszczonych. Dlatego tak ważne jest mycie i wstępne gotowanie warzyw przed spożyciem.
Jeden z rodzajów lektyn – fazeina – wpływa negatywnie także na układ trawienny, uszkadzając komórki dwunastnicy i jelita cienkiego, a także uszkadza naturalną florę jelitową.
- Lektyny u ludzi i zwierząt wykazują zdolność do:
- aglutynacji erytrocytów,
- aglutynacji komórek nowotworowych,
- tworzenia zmian w limfocytach,
- niszczenia enterocytów nabłonka dwunastnicy i jelita czczego,
- obniżenia aktywności enzymów proteolitycznych,
- tworzenia zmian morfologicznych w organach ludzkich takich jak na przykład nerki,
- zaburzania trzustkowego wydzielania i syntezy insuliny,
- znacznej redukcji rozmiarów grasicy.