RESWATROL
Resweratrol – jest to antyoksydant z grupy bioflawonoidów. Jest klasyfikowany jako fitoestrogen ze względu na swoją zdolność do interakcji z receptorami estrogenowymi. Fitoskładniki z kolei, to naturalnie występujące w roślinach substancje, których zadaniem jest ochrona przed negatywnymi czynnikami takimi jak: zanieczyszczenia, infekcje wirusowe, infekcje grzybicze.
Najwyższą zawartością resweratrolu charakteryzują się czerwone winogrona, czerwone wino, surowe kakao i ciemne jagody, borówki, morwy i czarne jagody. Czerwone wino jest prawdopodobnie najbardziej znanym źródłem.
Właściwości resweratrolu:
- wzmocnienie organizmu do walki ze stresem oksydacyjnym,
- zwalczanie wolnych rodników,
- wsparcie układu trawiennego,
- ochrona przed cukrzycą,
- hamowanie narastania płytek cholesterolowych,
- pobudzanie lipolizy (odpowiadającej za zmniejszenie tkanki tłuszczowej).