Dietetyka

LEPTYNA

LEPTYNAhormon sytości. Do głównych jej zadań, należy przesyłanie do mózgu informacji o stanie tkanki tłuszczowej w organizmie oraz informacja o stanie sytości. Za zadanie to, odpowiedzialne są receptory znajdujące się w podwzgórzu. Wraz ze spożyciem pokarmów, wzrasta ilość komórek tłuszczowych w organizmie, rośnie też produkcja leptyny (ma ona ścisły związek z komórkami tłuszczowymi). Leptyna przesyła informacje do podwzgórza, hamując uczucie łaknienia. W przeciwnej sytuacji, gdy pokarm nie zostanie dostarczony, produkcja leptyny zostaje zmniejszona i następuje uczucie głodu, za które odpowiedzialna jest grelina.

Proces ten jest zaburzony u osób otyłych, które mimo iż w związku z bardzo dużą ilością posiadanej tkanki tłuszczowej, mają bardzo wysokie stężenie leptyny we krwi, nie odbierają prawidłowo jej sygnałów. W takiej sytuacji, mózg błędnie odczytuje stan organizmu jako głód, zwiększając łaknienie i hamując procesy spalania tkanki tłuszczowej. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.