Suplementacja

MCT

MCT – skrót od Medium Chain Triglicerydes, co oznacza średniołańcuchowe trójglicerydy. Te kwasy tłuszczowe występują naturalnie w: oleju kokosowym (55%), oleju palmowym (54%), mleku (9%) i maśle (8%). 

Są one metabolizowane w zupełnie inny sposób niż kwasy tłuszczowe LCT, czyli długołańcuchowe. W przeciwieństwie do długołańcuchowych nasyconych kwasów tłuszczowych MCT nie podnosi poziomu cholesterolu (w tym „złego”), nie zwiększa ryzyka wystąpienia chorób serca czy nie zwiększa ilości stanów zapalnych organizmie.

Posiada natomiast wiele właściwości prozdrowotnych:

  • Wspiera odchudzanie (leptyna, spala kcal, nie odkłada się)
  • Wpływa na cukier we krwi (obniża stężenie cukru, poprawa wrażliwości insulinowej)
  • Poprawa wydolności (źródło energii, wyższe intensywności)
  • Poprawa pracy mózgu (źródło energii dla mózgu, poprawia pamięć, zapobiega demencji)

Olej MCT to przede wszystkim doskonały suplement dla osób aktywnych fizycznie. Średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe będą bardzo przystępnym źródłem energii dla mięśni. Wynika to z ich sposobu wchłaniania i metabolizowania. Dzięki temu olej MCT nie będzie obciążał przewodu pokarmowego, a tym samym doskonale sprawdzi się jako pożywienie dla mięśni.

Jaki rodzaj MCT najlepiej wybrać?

C8- kwas kaprylowy/oktanowy. To około 7% tłuszczu z oleju kokosowe i jest to najlepszy rodzaj tłuszczu, do pozyskania energii – potrzebuje jedynie 3 etapów, by zostać w nią przetworzony! Dodatkowo, C8 produkuje 4x więcej ketonów niż sam olej kokosowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.