Dietetyka

Olej z ogórecznika

Olej z ogórecznika – w języku łacińskim Borago officinalis, swoje niezwykłe właściwości zawdzięcza cennym substancjom odżywczym zwłaszcza kwasowi GLA (gamma- linolenowy) w wysokim stężeniu 23%, który jest kluczowym kwasem chroniącym przed chorobami górnych dróg oddechowych, układu krążenia oraz układu mięśniowo-stawowego. Co więcej, olej z ogórecznika jest źródłem związku chemicznego saponiny, który wykazuje działanie przeciwzapalne i naturalnych antyoksydantów, czyli flawonoidów.

Dodatkowo, z uwagi na swoje silne właściwości przeciwzapalne, antybakteryjne i antyseptyczne, olej z ogórecznika jest sprzymierzeńcem w walce z trądzikiem, egzemą, atopowym i łojotokowym zapaleniem skóry, podrażnieniami czy rozszerzonymi naczynkami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.