Dietetyka

ANTYOKSYDANTY

Antyoksydanty – inaczej przeciwutleniacze, to substancje chemiczne, które wchodzą w interakcje z wolnymi rodnikami i neutralizują je, co chroni nasz organizm przed ich szkodliwym działaniem. 

Antyoksydanty chronią organizm przed stresem oksydacyjnym, który pojawia się w momencie nadmiernej produkcji wolnych rodników oraz zaburzenia równowagi pomiędzy ich wytwarzaniem a neutralizacją.

Skąd biorą się wolne rodniki? 

  • stres,
  • brak snu,
  • promieniowanie słoneczne,
  • nieodpowiedni tryb życia,
  • zanieczyszczone środowisko,
  • nadużywanie leków, alkoholu, papierosów,
  • niewłaściwe odżywianie. 

Antyoksydanty występują między innymi w produktach takich jak:

  • żółtka jaj,
  • tłuste ryby morskie,
  • żółte owoce i warzywa,
  • pomidory,
  • marchew,
  • szpinak,
  • mango,
  • produkty zbożowe pełnoziarniste,
  • orzechy brazylijskie,
  • oleje roślinne.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.