ANTYOKSYDANTY
Antyoksydanty – inaczej przeciwutleniacze, to substancje chemiczne, które wchodzą w interakcje z wolnymi rodnikami i neutralizują je, co chroni nasz organizm przed ich szkodliwym działaniem.
Antyoksydanty chronią organizm przed stresem oksydacyjnym, który pojawia się w momencie nadmiernej produkcji wolnych rodników oraz zaburzenia równowagi pomiędzy ich wytwarzaniem a neutralizacją.
Skąd biorą się wolne rodniki?
- stres,
- brak snu,
- promieniowanie słoneczne,
- nieodpowiedni tryb życia,
- zanieczyszczone środowisko,
- nadużywanie leków, alkoholu, papierosów,
- niewłaściwe odżywianie.
Antyoksydanty występują między innymi w produktach takich jak:
- żółtka jaj,
- tłuste ryby morskie,
- żółte owoce i warzywa,
- pomidory,
- marchew,
- szpinak,
- mango,
- produkty zbożowe pełnoziarniste,
- orzechy brazylijskie,
- oleje roślinne.
Poprzedni
MOBILNOŚĆ
Nowsze