ARGININA
Arginina – Kwas 2-amino-5-guanidynowalerianowy (inaczej arginina) występuje naturalnie w organizmie człowieka. Jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania wątroby, bierze udział w syntezie i uwalnianiu hormonu wzrostu, a także prowadzi do uwolnienia NO (tlenku azotu), co wpływa na rozszerzenie tętniczych naczyń krwionośnych. Ma również wpływ na zwiększenie wydolności psychofizycznej oraz wzmacnia układ odpornościowy.
Arginina, zwana także L-argininą:
- wspomaga pracę serca,
- wspomaga budowę masy mięśniowej,
- reguluje ciśnienie tętnicze krwi,
- wspiera układ odpornościowy.
- ma pozytywny wpływ na stan mikroflory jelitowej.
Naturalnie argininę znajdziemy w takiej żywności jak:
- czerwone mięso,
- drób,
- orzechy: słonecznik, pestki dyni, orzechy ziemne i migdały,
- produkty pełnoziarniste (szczególnie z mąki razowej),
- soja,
- owoce morza,
- szpinak.
Poprzedni
ASHWAGANDHA
Nowsze