Suplementacja

ARGININA

Arginina – Kwas 2-amino-5-guanidynowalerianowy (inaczej arginina) występuje naturalnie w organizmie człowieka. Jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania wątroby, bierze udział w syntezie i uwalnianiu hormonu wzrostu, a także prowadzi do uwolnienia NO (tlenku azotu), co wpływa na rozszerzenie tętniczych naczyń krwionośnych. Ma również wpływ na zwiększenie wydolności psychofizycznej oraz wzmacnia układ odpornościowy.

Arginina, zwana także L-argininą:

  • wspomaga pracę serca,
  • wspomaga budowę masy mięśniowej,
  • reguluje ciśnienie tętnicze krwi,
  • wspiera układ odpornościowy.
  • ma pozytywny wpływ na stan mikroflory jelitowej.

Naturalnie argininę znajdziemy w takiej żywności jak:

  • czerwone mięso,
  • drób,
  • orzechy: słonecznik, pestki dyni, orzechy ziemne i migdały,
  • produkty pełnoziarniste (szczególnie z mąki razowej),
  • soja,
  • owoce morza,
  • szpinak.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.