FLAWONOIDY
Flawonoidy – to fitozwiązki, czyli substancje naturalnie występujące w roślinach, o niezwykle bogatym prozdrowotnym działaniu. Flawonoidy w roślinach są barwnikami, przeciwutleniaczami, walczą z bakteriami, wirusami czy grzybami. Można powiedzieć, że jest to roślinny odpowiednik naszego układu odpornościowego.
Flawonoidy możemy znaleźć w owocach, warzywach oraz niektórych ziołach. Zapotrzebowanie ludzkiego organizmu na flawonoidy szacuje się na około 3-70g/dzień.
Działanie:
- przeciwutleniające,
- przeciwzapalne,
- rozkurczające,
- obniżające ciśnienie krwi,
- wspomagające krążenie,
- moczopędne,
- ułatwiają przyswajanie witaminy C,
- oczyszczające wątrobę z toksyn,
- przeciwnowotworowe.
Owoce i warzywa bogate we flawonoidy to między innymi: pomarańcze, grapefruity, jabłka, kiwi, cebula, czerwona papryka, wiśnie, czarna porzeczka, aronia, sałata, kapusta, ale również produkty sojowe i rośliny strączkowe.
Oprócz warzyw i owoców doskonałym źródłem flawonoidów są herbaty (przede wszystkim zielona i czarna) oraz czerwone wino.