Dietetyka

FLAWONOIDY

Flawonoidy – to fitozwiązki, czyli substancje naturalnie występujące w roślinach, o niezwykle bogatym prozdrowotnym działaniu. Flawonoidy w roślinach są barwnikami, przeciwutleniaczami, walczą z bakteriami, wirusami czy grzybami. Można powiedzieć, że jest to roślinny odpowiednik naszego układu odpornościowego.

Flawonoidy możemy znaleźć w owocach, warzywach oraz niektórych ziołach. Zapotrzebowanie ludzkiego organizmu na flawonoidy szacuje się na około 3-70g/dzień. 

Działanie:

  • przeciwutleniające,
  • przeciwzapalne,
  • rozkurczające,
  • obniżające ciśnienie krwi,
  • wspomagające krążenie,
  • moczopędne,
  • ułatwiają przyswajanie witaminy C,
  • oczyszczające wątrobę z toksyn,
  • przeciwnowotworowe.

Owoce i warzywa bogate we flawonoidy to między innymi: pomarańcze, grapefruity, jabłka, kiwi, cebula, czerwona papryka, wiśnie, czarna porzeczka, aronia, sałata, kapusta, ale również produkty sojowe i rośliny strączkowe.

Oprócz warzyw i owoców doskonałym źródłem flawonoidów są herbaty (przede wszystkim zielona i czarna) oraz czerwone wino. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.