Dietetyka

SPIRULINA

Spirulina – należy do gatunku mikroalg, występuje w formie proszku i charakteryzuje się zielononiebieskim kolorem. Z racji swoich bogatych właściwości odżywczych, spirulina zaliczana jest do grona „superfoods”. 

Zawiera ona sporą ilość białka oraz witamin (m.in. A, C, E, B1, B2, B3, B6, B7 i B9), a także minerały takie jak: cynk, żelazo, magnez, sód, fosfor, wapń, czy jod. Oprócz tego, posiada też w swoim składzie niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (między innymi kwas gamma-linolenowy), chlorofil, zeaksantynę, luteinę, jak również fikocyjaninę.

Prawie 70% składu spiruliny stanowi białko, które dostarcza ludzkiemu organizmowi niezbędne aminokwasy egzogenne. Poza tym, składniki w spirulinie są łatwo przyswajalne i szybko uzupełniają braki witaminowo-mineralne. 

Spirulina korzystnie wpływa na procesy odpornościowe, redukuje tempo starzenia się komórek organizmu, redukuje cholesterol. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.