Dietetyka

MAKROSKŁADNIKI

MAKROSKŁADNIKIpodstawowe składniki odżywcze, dostarczane do organizmu wraz z pożywieniem. Zalicza się do nich węglowodany, tłuszcze oraz białka. Każdy z tych składników ma swoją specyficzną rolę i jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Do głównych funkcji jakie można przypisać makroskładnikom, zalicza się funkcje energetyczne oraz budulcowe, mają także wpływ na równowagę hormonalną oraz prawidłowe funkcjonowanie narządów wewnętrznych.

W zbilansowanej diecie, powinna występować największa podaż węglowodanów (około 55 %, czyli 45%-75% zapotrzebowania energetycznego), drugim składnikiem w kolejności są tłuszcze, które powinny stanowić około 20-35% oraz białka, w ilości 10-20 %. Ustalając wartości potrzebne do spożycia, niezbędne jest wyliczenie indywidualnego zapotrzebowania. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.