Dietetyka

MIKROBIOTA

MIKROBIOTA – mikrobiom. Wszystkie mikroorganizmy występujące w danym środowisku. Mając na myśli mikrobiotę jelitową, mamy na myśli wszystkie bakterie, grzyby czy wirusy występujące w tym obszarze. Organizmy te, występują w całym przewodzie pokarmowym, począwszy od jamy ustnej, przez przełyk na jelitach kończąc. Szacuje się, że cały mikrobiom występujący w ciele dorosłego człowieka, może ważyć nawet 2-3 kg.

Do podstawowych jej funkcji należy metabolizowanie składników pokarmowych, w celach energetycznych oraz budulcowych. Do pozostałych funkcji zalicza się produkcję witamin K oraz z grupy B, zwiększanie wchłaniania składników mineralnych, ochrona przed bakteriami chorobotwórczymi, stymulacja układu odpornościowego, wyciszanie stanów zapalnych w jelitach czy dezaktywacja toksyn powstających w jelitach.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.