Dietetyka

OLIGOSACHARYDY

Oligosacharydy – Oligosacharydy, nazywane oligomerami węglowodanowymi, to krótkie łańcuchy węglowodanowe, tzw. kilkucukry, zawierające od 2 do 10 monomerów. Powstają poprzez połączenie kilku cząsteczek cukrów prostych za pomocą wiązania O-glikozydowego.

Oligosacharydy pełnią kilka ważnych życiowo funkcji:

  • energetyczną – w procesie utleniania węglowodanów uwalniana jest energia, która stanowi podstawowe źródło dziennego zapotrzebowania organizmu na energię;
  • strukturalną – oligosacharydy budują tkankę łączną, błony komórkowe, w połączeniu z białkami tworzą enzymy, hormony oraz inne ważne dla zdrowia substancje. Dodatkowo biorą udział w mechanizmach krwiotwórczych;
  • hydroosmotyczną – zapewniają w płynie wewnątrzkomórkowym odpowiednie stężenie jonów magnezu oraz wapnia, które wiążą cząsteczki wody;
  • ochronną – zapewniają elastyczność naczyń krwionośnych, gdyż wchodzą w skład ścian komórek ciała oraz są obecne w płynie stawowym.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.