OLIGOSACHARYDY
Oligosacharydy – Oligosacharydy, nazywane oligomerami węglowodanowymi, to krótkie łańcuchy węglowodanowe, tzw. kilkucukry, zawierające od 2 do 10 monomerów. Powstają poprzez połączenie kilku cząsteczek cukrów prostych za pomocą wiązania O-glikozydowego.
Oligosacharydy pełnią kilka ważnych życiowo funkcji:
- energetyczną – w procesie utleniania węglowodanów uwalniana jest energia, która stanowi podstawowe źródło dziennego zapotrzebowania organizmu na energię;
- strukturalną – oligosacharydy budują tkankę łączną, błony komórkowe, w połączeniu z białkami tworzą enzymy, hormony oraz inne ważne dla zdrowia substancje. Dodatkowo biorą udział w mechanizmach krwiotwórczych;
- hydroosmotyczną – zapewniają w płynie wewnątrzkomórkowym odpowiednie stężenie jonów magnezu oraz wapnia, które wiążą cząsteczki wody;
- ochronną – zapewniają elastyczność naczyń krwionośnych, gdyż wchodzą w skład ścian komórek ciała oraz są obecne w płynie stawowym.
Poprzedni
CIAŁA KETONOWE
Nowsze